Systemische sport- en spelinterventies
Als instrument naar vitaliteit: “Van wandelend hoofd naar mens met een missie”
Met systemische sport- en spelinterventies gaan we op weg naar de vitale kracht van jouw organisatie.Welzijn van medewerkers en organisaties kun je onderverdelen in verschillende lagen; werkgezondheid (fysiek), werkgeluk (mentaal-emotioneel) en werkbetekenis (spiritueel). Met het systemische sport- en spelprogramma ‘Stop, Pause, Play’ richt ik me op het totale pallet van vitaliteit. Ik zet de interventies in om lichaamsbeweging, bewustwording en bezieling te creëren. Hiermee zet ik de beweging in naar vitaal krachtige organisaties.
Hoe pas je systemische sport- en spelinterventies toe?
De methodiek die ik gebruik bij het toepassen van systemische sport- en spelinterventies genoemd ‘Stop, Pause, Play’ gebruik ik om lichaamsbeweging, bewustwording en bezieling te creëren. Hiermee richt ik me op de drie niveau’s van vitaliteit: werkgezondheid (fysiek), werkgeluk (mentaal-emotioneel) en werkbetekenis (spiritueel). Hieronder vind je de kenmerken van de systemische sport- en spelinterventies per niveau.
Stop = Bewegen
Niveau: Fysiek.
Gebruik van interventie: (Vecht)sport en spel als doel.
Thematiek: Lichaamsbeweging, ontlading en herstel van de energiebalans.
Stap 1 op weg naar vitaliteit: Stop! Uit je hoofd, uit je laptop en in je lichaam.
Pause = Bewustworden
Niveau: Mentaal-emotioneel
Gebruik van interventie: (Vecht)sport en spel als agogisch middel.
Thematiek: Lichaamsbewustzijn, spanning voelen, grenzen stellen, centrering in jezelf.
Stap 2 op weg naar vitaliteit: Pause! Wat voel je en wat zegt dat voor jou?
Play = Bezielen
Niveau: Spiritueel.
Gebruik van interventie: (Vecht)sport en spel als coachingsmiddel.
Thematiek: Talentontwikkeling, blokkades onderzoeken en verkennen van verlangens.
Stap 3 op weg naar vitaliteit: Play! Ga in je missie staan en leef.
Waarom systemische sport- en spelinterventies?
De vraag is eigenlijk het best te beantwoorden door hem te splitsen: Waarom systemisch werken? en Waarom sport- en spelinterventies? Laat ik beginnen met de laatste vraag. Sport en spelvormen zijn een krachtig middel om beweging te creëren. Door lichaamsgerichte werkvormen ontstaat er beweging op verschillende niveau’s; fysiek, mentaal, emotioneel en zelfs spiritueel. Medewerkers gaan zelf ervaren wat de oefeningen met hen doen zonder tussenkomst van het hoofd. En juist die ervaringen helpen enorm bij het bewustworden en veranderen van dagelijkse patronen en blokkades. Zelf-ervaring is daarom een krachtig middel in persoonlijke ontwikkelprocessen.
Het systemisch werken gaat ervan uit dat elk individu onderdeel is van verschillende systemen. Dit systeem kan een gezin zijn, maar ook een organisatie of een team. De thema’s die bij een medewerker naar boven komen staan daarbij nooit op zichzelf, maar zijn onderdeel van een groter geheel. Door thema’s in de context te plaatsen van het betreffende systeem ontstaat vaak veel helderheid en inzicht. Dit helpt de medewerker in zijn ontwikkelproces.
“Door systemische sport- en spelgerichte interventies creëer ik beweging, bewustwording en bezieling bij medewerkers. Hiermee zet ik de beweging in naar een vitale organisatie. ”